Po raz kolejny neonaziści związani z międzynarodowym ruchem Blood & Honour organizują w Polsce koncert, który ma się odbyć 29 sierpnia 2015 roku. Tego rodzaju imprezy, na które zapraszana jest międzynarodowa czołówka zespołów grających tzw. nazi rock: piosenki wzywające do przemocy wobec mniejszości narodowych, głoszące hasła rasistowskie i homofobiczne czy propagujące ideologię neonazistowską mają miejsce w Polsce – zazwyczaj za wiedzą policji i prokuratury – kilka razy do roku. Grupy te we własnych krajach często działają nielegalnie i są ścigane przez prawo. Polskie prawo (art. 256 kk) również zakazuje propagowania faszyzmu i totalitaryzmu, a jednak w naszym kraju koncertują bez zakłóceń. Tym razem mają wystąpić zespoły z Polski, Niemiec i Rosji. Fundacja Klamra 20 sierpnia b.r. zawiadomiła o tym Policję i Prokuraturę. 21 marca 2015 roku niemal 70 organizacji pozarządowych wystosowało do władz RP list otwarty w sprawie neonazistowskich koncertów organizowanych w Polsce. Otwarcie neonazistowskie treści głoszone na tych koncertach, rozpowszechniane następnie wśród młodzieży i na stadionach sportowych mają niszczący wpływ na polskie społeczeństwo. Apelujemy ponownie o zdecydowane działania. Tutaj list otwarty przygotowany przez Stowarzyszenie Otwarta Rzeczpospolita i Fundację Klamra: list otwarty-nazikoncert 29.08.2015