Członkinie i członkowie Stowarzyszenia Otwarta Rzeczpospolita z największym oburzeniem i niesmakiem przyjęli informację o tym, że w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej odbył się zjazd Obozu Narodowo – Radykalnego.

Organizacja ta swoim orężem uczyniła pogardę dla drugiego człowieka, nienawiść do każdego, kto w ich oczach jest „obcy”, odwołując się przy tym do spuścizny przedwojennego nacjonalizmu. Dopuszczenie do tego, aby ONR celebrował kolejną rocznicę swojego powstania w miejscu, w którym podpisano Porozumienia Sierpniowe 1980 roku jest hańbą i splugawieniem pamięci twórców solidarnościowego zrywu – ludzi, którzy chcieli żyć w Polsce wolnej od nienawiści, ludzi, których łączyło poczucie troski o kraj.

Patrząc na to, co działo się w Gdańsku na terenie Stoczni, zadajemy sobie pytanie – co pozostało z etosu społecznego ruchu „Solidarność”? Wiemy jedno – nie wolno milczeć, gdy organizacje, które powinny zostać zdelegalizowane, anektują kolejne symboliczne miejsca.

W imieniu Stowarzyszenia przeciw Antysemityzmowi i Ksenofobii Otwarta Rzeczpospolita oświadczenie podpisali Paula Sawicka – przewodnicząca Rady Programowej oraz Marek Gumkowski – prezes Zarządu.

Tekst oświadczenia